16 Mart 2014 Pazar

Hibernate Teknolojisine Giriş

   Merhaba arkadaşlar,

   On hafta boyunca sizlere Hibernate teknolojisinden bahsedeceğim. Bu on haftalık süre boyunca Hibernate kullanımını, Hibernate ile hangi işlemlerin yapılabileceğini, Hibernate teknolojisinin avantajlarını sizlere sunacağım.
 
   Bu haftaki yazımda sizlere ORM (Object/Relational Mapping) yapısından, Hibernate mimarisinden ve Hibernate teknolojisinin sağladığı kolaylıklardan bahsedeceğim.

   Hibernate, java platformunda yazılmış bir ORM (Object/Relational Mapping) aracıdır.Hibernate teknolojisini daha iyi anlayabilmek için öncelikle ORM'nin ne olduğuna bakalım.

   ORM, ilişkisel veri tabanı ile nesnelerimiz aracılığıyla bağlantı kurmamızı sağlayan araçtır. Birçok Java ORM çatısı mevcuttur. Bunlardan bazıları TopLink, Castor, Spring DAO, Java Data Object ve konumuz olan Hibernate 'dir.

   Hibernate 2001 yılında Gavin King tarafından geliştirilmiştir. Oldukça güçlü ve yüksek performanslı bir ORM aracıdır. Son yıllarda kullanımı giderek artan bir teknolojidir. Peki Hibernate ne iş yapar? ve ne gibi avantajlar sağlar? Hibernate, ilişkisel veritabanından veri sorgulama (data query) ve veri çekme (data retrival) işlemlerinin daha kolay yapılmasını sağlar. Böylelikle geliştirme kolaylığı ve zamandan kazanç sağlar. Ayrıca geliştiricinin ortak veri kalıcılığı (data persistence) yükünü hafifletir ve SQL kodlarını ayıklanmasını sağlayarak sonuç kümesi'nin (result set) işlenmesinde kolaylıklar sağlar. Hibernate nesne ilişkilerini desteklediği gibi bileşik tipleri de destekler. Bunların yanı sıra güçlü bir sorgulama dili (query language) desteğiyle kayıtları etkili bir şekilde veritabanından çekme ve önbelleğe alma (caching) işlemini gerçekleştirir.

   Hibernate hemen hemen yaygın tüm veritabanı sistemleri ile uyumludur. MySQL, PostgreSQL, FrontBase, Oracle, MSSQL Server ve daha bir çok veri tabanı kullanılabilir. Biz bu on haftalık süreçte MySQL veritabanı ile işlemler yapacağız.

   Şimdilik Hibernate teknolojisinden kısaca bahsettik ilerleyen yazılarımda daha detaylı bilgiler vereceğim.Gelecek haftalarda üzerinde duracağımız konular şu şekilde olacaktır;

1- Hibernate kurulumu ve örnek proje oluşturma
2- Mapping ve One to one Association Xml Mapping yapısı 1.Bölüm
3- One-to-one Xml Mapping 2.Bölüm
4- Many to many Association Xml Mapping yapısı
5- Hibernate Annotations
6- Annotation kullanarak Many to one ilişkisi
7- Hibernate Inheritance One Table Per Subclass (Hibernate Anotasyon ile)
8- Hibernate Inheritance One Table Per Hierarchy (Hibernate Anotasyon ile)
9- Hibernate projelerinde rastlanan hata mesajları ve çözümleri

Haftaya bir sonraki yazımda görüşmek üzere...

Referanslar :

1- http://viralpatel.net/blogs/introduction-to-hibernate-framework-architecture
2- http://belgeler.cs.hacettepe.edu.tr/
3- http://www.tutorialspoint.com/hibernate
4- http://tr.wikipedia.org/wiki/Hibernate

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder